Ciri pertanian tradisional
• Pertanian tradisional pada amnya, masih diamalkan di negara-negara ke-3 seperti di Afrika, Asia dan Latin Amerika hingga ke hari ini.
• Di Eropah dan Amerika Utara, pertanian tradisional tidak lagi wujud apabila masuk Abad ke-20.
Amalan pertanian tradisional
• Penggunaan sepenuhnya agroekosistem yang wujud pada satu-satu lokasi. Input untuk penghasilan bahan makanan diperolehi atau diproses di ekosistem itu sendiri seterusnya digunapakai untuk proses penghasilan makanan akan datang. Oleh itu, ekosistem dalam pertanian tradisional sangat kompleks yang merangkumi gabungan manusia, ternakan dan tanaman dan wujud keadaan yang stabil dengan alam semulajadi.
• Penghasilan bahan makanan lebih bersifat kraf atau seni pertanian. Sebenarnya ianya merupakan ilmu dan kemahiran berbentuk praktik yang diperturunkan dari satu generasi ke generasi secara lisan.
Thursday, May 22, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment